Ještě doplnění.
Pro ty, kteří chtějí dále rozšířit možnosti tvorby podobného záchranného disku o multiboot, dávám k dispozici bootovací obraz disku s příklady možného použití (ale spustí jen příklady, které jsou tam zkopírovány, ne vše co je v nabídce! Tu jsem tam nechal jako vzor k editaci a jako příklad, co lze i použít). Jeho výhodou je, že používá GRUBDos a pokud do adresáře IMAGES vložíte bootovací obrazy ISO, IMA, IMG a upravíte spouštěcí menu v souboru „vape.lst“ prostou editací, můžete tyto obrazy přímo spouštět (pozor na velikost písma). Na názvy obrazů používat VELKÁ PÍSMENA). Na disku je již vytvořena i nabídka na spouštění dvou různých souborů wim, které spojíte v jeden (např. v programu „Gimagex“, který je GUI pro Imagex. Dal jsem jej do obrazu do adresáře „PePrograms) a to v záložce „Apend“, ale pozor na to, co je připojováno a k čemu!. Výhodou je možnost použití vytvořených souborů wim v uvedeném VasAlex_BartPe_constructoru, a to jeden obraz s minimálními prostředky (pro velmi malou RAM nebo rychlý start a práci s disky apod) a druhý, se všemi pluginy (pro multimédia atd). I přesto jsou nároky na paměť velmi malé (asi 190MB)!
Pozor při použití vytvořených wim souborů ve VasAlex_BartPe_constructoru (v adresáři BartPE - soubor winpe.wim. Pro použití zde je ho nutno upravit v programu „Gimagex“ s parametry uvedenými v přiloženém souboru „cti_me.txt“ na disku a přejmenovat přesně na: „VAPE.wim“ . Nejlépe ale je otevřít wim soubor v Gimagex-záložka „Mount“ (nebo jinak přimountovat) a zkopírovat vše do pomocného adresáře (zde je potom i možnost něco odmazat nebo přikopírovat) a znovu wim vytvořit v tomtéž programu v záložce „Capture“, s parametry: maximální komprese a dole zaškrtnou „boot“. Je zde jeden problém, který jsem zaznamenal a to, že se někdy odpojí mechanika CD ROM. Systém dále funguje, ale není přístup k adresáři „PePrograms“ na disku. Zpravidla to vyřeší znovunačtení HW a to v nabídce Programs/Administrative Tools/Instalace zarizeni/HWPnP-full.Force.
Opět je možno použít adresář „PePrograms“ jak je uvedeno v základním příspěvku a to i na připojené flash, z níž jsou programy načteny a též připojeny do hlavní nabídky.
Toto vše je možno i přenést na flash, kterou musíte upravit, aby bootovala – nejlépe ve wingrub (přiložil jsem odkaz ke stažení).
Přeji mnoho úspěchů při experimentování a chci říci, že největší radost vám přinese to, že přijdete na to jak to funguje a jak to třeba upravíte podle svých představ. Chce to jen zkoušet.
Na zkoušení obrazů je asi nejlepší VirtulBox (volně ke stažení).
A dejte vědět, jak se vám daří. Pokud budu umět vyřešit problém, pokusím se poradit. Vítám i případné opravy nebo doplnění. Chyb v překladu je tam asi dost.
Odkazy:
http://www.edisk.cz/stahnout-soubor/88982/VAPE_GRUB_CISTY.rar_20.01MB.htmlhttp://www.edisk.cz/stahnout-soubor/97848/USB_Inst_2010.rar_3.37MB.html